Tiedetuubi-blogi on perustettu vuoden 2012 lopussa, ja se keskittyy tieteeseen ja tekniikkaan. Blogilla on useampi kirjoittaja. Perustajat Markus Hotakainen ja Jari Mäkinen ovat tiedetoimittajia ja -kirjailijoita. Toimittaja Jarmo Korteniemi on tutkija ja tiedetoimittaja. Blogissa on myös Euroopan avaruusjärjestön juttuja suomeksi, ja lisäksi blogissa on myös pari tekstiä Kari Enqvistiltä liittyen lähinnä alkuräjähdykseen ja Higgsin bosoniin.

Aiheet ja kohderyhmä

Blogin aiheina on lähinnä avaruus ja siihen liittyvät asiat, sekä erilaiset tieteeseen ja tekniikkaan liittyvät tutkimukset. Aiheita käsitellään journalistisesti, mutta kuitenkin huumori on osana tekstejä.  

Blogin tekstit perustuvat usein erilaisiin tutkimuksiin, ja lähteiden käytöstä kerrotaan selkeästi tekstien alussa sekä lopussa. Blogin kohderyhmänä on kaikki avaruudesta tai maailmankaikkeudesta, tekniikasta ja tieteestä kiinnostuneet sekä muut aiheiden tutkijat.

Yleiset havainnot

Blogissa käytettävät otsikot olivat nasevia ja lyhyitä. Osassa blogin jutuista oli mukana videoita, jotka ovat hyvää vaihtelua pelkkään tekstiin. Suurin osa teksteistä liittyy avaruuteen, ja siihen liittyviin tutkimuksiin. Viime tekstit liittyvät läheisesti avaruuteen ja satelliittien matkan seuraamiseen.

Viimeisten kuuden kuukauden aikana luetuimpien tekstien aiheita ovat muun muassa kuinka tunnistaa kyy ilman sahalaitakuviota, uusiutuvat energiamuodot, Islannin korkein tulivuori, ja se, miltä näyttää Hyperloopin kyydissä oleminen. Tekstissä näkyy kirjoittajan oma mielipide hyvin, ja kirjoitukset liittyvät aina ajankohtaisiin tutkimuksiin.

Yhden verkkotekstin tarkasteleminen

Teksti on kirjoitettu 24.9.2015, ja sen otsikkona on Mars räjäyttelemällä asuinkelpoiseksi. Sen on kirjoittanut Jarmo Korteniemi. Heti alussa hän kertoo oman mielipiteensä asiaan, jonka jälkeen asiaa avataan lukijalle. Tekstissä on mukana jopa yksi video, jossa yksinkertaistetaan asiaa.

Tekstissä on kyse siis siitä, miten Marsia voidaan hyödyntää tulevaisuudessa asuinpaikkana. Edistämällä kasvihuoneilmiötä saataisiin Marsin ilmakehän lämpötila nousemaan. Kun otetaan huomioon Marsin sijainti, sen pintalämpötila jouduttaisiin nostamaan todella korkealle, jotta se olisi meille hyvä.

Tähänkin asiaan on keksitty ratkaisu. Elon Musk on ehdottanut, että Marsin napajäätiköitä voitaisiin pommittaa ydinpommeilla, joka saisi napajäätiköiden veden ja hiilidioksidin kaasuuntumaan ilmakehään. Nämä aineet ovat merkittäviä kasvihuonekaasuja, jotka nostavat pinnan painetta ja lämpötilaa.

Korteniemi pohtii kuitenkin sitä, riittäisikö yksi ydinpommi tämän teorian toteuttamiseen. Hän arvelee, että ydinpommeja tarvittaisiin tuhansia tai jopa enemmän tähän touhuun, jotta tämä olisi pitkällä aikavälillä hyödyllistä. Tässäkin on se varjopuoli, että jo muutaman ydinpommin räjäyttäminen saa planeetalla aikaan ison radioaktiivisen ongelman.

Korteniemi esittelee myös paremman vaihtoehdon, joka on asteroidin törmäyttäminen napajäätikköön tai jopa komeetan ohjaaminen siihen. Korteniemi mainitsee myös oman ratkaisunsa tähän, joka on Marsin omien kuiden törmäyttäminen napajäätikköön. Näissä kaikissa on myös omat ongelmansa, jotka vaikeuttavat toteutusta.

Korteniemi argumentoi hyvin, ja hän erittelee järkeviä syitä sille, miksi esimerkiksi Marsin omia kuita ei voi käyttää tähän. Hän käyttää muun muassa fysiikan teorioita ja lakeja perusteluina, joka on aika luotettavaa.

Hän käyttää lähteitä todella hyvin, ja pitää sen mukana koko tekstissä. Tekstissä on väliotsikkoja, ja kappaleet ovat lyhyitä sekä helppolukuisia. Tekstissä on mukana yksi kuva ja yksi video.

Teksti herättää paljon erilaisia kysymyksiä. Jos nämä teoriat eivät ole käytännössä käyttökelpoisia, onko olemassa sellaista teoriaa, joka on hyvä sekä paperilla että käytännössä? Voitaisiinko rakentaa täällä Maassa sellainen kappale, joka lähetettäisiin avaruuteen, ja sitten törmäytettäisiin napajäätiköihin? Onko koko touhussa edes mitään järkeä? Jos Mars joskus saataisiin asuinkelpoiseksi, millaista elämä siellä olisi?


Lähteet

http://www.tiedetuubi.fi/blogit

http://www.tiedetuubi.fi/blogit/mars-rajayttelemalla-asuinkelpoiseksi